Tämä on mobiiliopastettu kierros Hämeenkyrön kirkonkylän vanhassa keskustassa ja kirkonseudulla. Tutustukaa omaan tahtiin historiaa huokuviin vanhoihin taloihin ja Pappilanjoen luonnonkauniisiin maisemiin sen molemmin puolin. Toivomme yksityisomistuksessa olevien talojen ja pihapiirien kunnioitusta, kiitos!
Hämeenkyrön kirkonseudun rakentamiseen vaikutti olennaisesti Raipalan tilalta kirkolle kulkeva tie sekä Uskelan kylän ja kirkonkylän alueen väliä yhdistävä silta, joka ohjasi liikennettä kulkemaan pitkin nykyistä Yrjö-Koskisentietä. Vanhasta sillasta on yhä jäljellä kivijalat Siljanpuistossa ja joen vastakkaisella rannalla Siljantien päässä.
Kirkonseudun ja kirkonkylän vanhan keskustan useimmat rakennukset on rakennettu ensin pääasiassa liiketiloiksi. Nämä rakennukset ovat sitten muuttuneet asuinrakennuksiksi liiketoiminnan siirtyessä uuden sillan ja valtatien myötä nykyisen keskustan paikkeille.
Kirkonseutu ja kirkonkylän vanha keskusta on säilyttänyt varsin hyvin perinteisen asunsa. Mäellä sijaitseva kirkko muodostaa kauas näkyvän maamerkin. Alueella oleva kaava suojelee vanhan rakennuskannan julkisivuja.
SuljeLähteet
- Pentti Jokinen. Hämeenkyrön kirkon 200 vuotta 1782-1982. Ari-Paino, Saarijärvi 1982
- Juhani Kuitunen. Alueinventointi. Hämeenkyrön vanha keskusta ja kirkon seutu. Opinnäytetyö Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. 1997
- Kyröläiset kertovat. 1998
- Kyröläiset kertovat. 1999
- Kyröläiset kertovat. 2000
- Kyrön Joulu. 2002
- Kyrön Joulu. 2003
- Kyrön Joulu. 2004
- Kyrön Joulu. 2005
- Suullisia ja kirjallisia tietoja ovat antaneet talojen nykyiset omistajat
- Suurkiitos tapaamisista ja suullisista tiedoista Heikki Kujanpäälle ja Liisa Kalliolalle